A fürdés, tisztálkodás fontossága az egyik legősibb vallásban.

A szintó vallás (vagy shintoizmus) Japán ősi vallása, amely az ország hagyományos kultúrájának és vallási gyakorlatainak szerves részét képezi. A shintoizmus nem rendelkezik egyetlen, kódolt hitvallással, amelyet minden követőnek követnie kellene, azonban számos központi tanítása és gyakorlata van, amelyeket a hívők általában elfogadnak.

A shintoizmus főbb tanai közé tartozik a természet tisztelete, a szellemek hitének és tiszteletének fontossága, a tisztaság és a rituálék szerepe az életben. A szintó vallás hívői hisznek abban, hogy számos istenség és szellem lakik a természetben, az emberi világban és az emberi tevékenységekben. Ezek a szellemek ("kami") általában pozitív erőknek tekintik, amelyek segítenek megteremteni az egyensúlyt és a harmóniát a világban.

A shintoizmus gyakorlatai közé tartozik az imádság, a tisztálkodás és a szent helyek látogatása. A vallás számos ünnepe és ünnepi eseménye is van, amelyek közül a legismertebb az Újév ünnepe ("shogatsu"), amelyet számos rituálé és hagyomány kísér. Az emberek a szent helyekre is gyakran látogatnak, hogy imádkozzanak és ajándékokat (például élelmiszert vagy szent tárgyakat) hagyjanak az isteneknek.

Fontos megjegyezni, hogy a shintoizmus erősen összefonódik a japán kultúrával és az ország történelmével, és sok vallási gyakorlatot, hagyományt és szertartást évszázadok óta gyakorolnak. Azonban, mivel a shintoizmus nem rendelkezik egyetlen, egységes hitvallással, gyakran nehéz általánosítani a vallás tanait és gyakorlatait.