Strandok nyitása

Néhány évtizeddel ezelőtt általános volt, hogy a strandok a május 1-jéhez közeledve megnyitották kapuikat, függetlenül az időjárástól. Ma már csak néhány helyen őrzik ezt a hagyományt, de a https://furdes.hu megtalált néhány olyan fürdőt, amelyek már ezen a hétvégén megnyitják strand- és élménymedencéiket, bár nem teljes kapacitással.

 

A legnagyobb hazai fürdő, a hajdúszoboszlói Hungarospa, minden évben május 1-jén nyitja meg strandját. Idén már április 29-én nyitnak, de csak az ún. tradicionális strandot, az aquaparkot és a Prémium Zónát júniusban nyitják meg. A zalakarosi és a mórahalmi fürdő is megnyitotta strandmedencéit, de némelyik csak a jobb idő beköszöntével nyitja meg kapuit. A Palatinus Strand Budapesten az élménymedencével és egy gyerekmedencével nyitotta meg kapuit, míg a Gellért Fürdő hullámmedencéje már április 22-én működésbe lépett.

 

Sok strand azonban még vár a nyitással, mivel gazdaságilag nem mindig éri meg működtetni a medencéket. Ezek általában az időjárás alakulásától teszik függővé a nyitást. Néhány nagyobb országos jelentőségű fürdőnél vannak fix nyitási dátumok, például a lakiteleki Gabriella Gyógyfürdő és a kiskunmajsai Jonathermál, amelyek a következő hétvégére tervezik nyitásukat. A Zsóry Fürdő Mezőkövesden várhatóan május 15-én nyitja meg strandját, míg a csúszdapark egy hónappal később. Több fürdő a pünkösdi hétvégére időzíti a nyitást, mint például Gyula és Szeged Napfényfürdő Aquapolis strandja, Békéscsaba, Berekfürdő, Bogács és Igal.