Balatonmáriafürdő: a nyugalom szigete a Balaton déli partján

 

Balatonmáriafürdő egy kis község a Balaton déli partján, Somogy megyében. A település neve a Balaton és a Mária nevű forrás után kapta, amelynek gyógyhatású vize a közeli fürdőhöz vezetődik. A község történelme a 18. századra nyúlik vissza, amikor még halászfaluként ismerték. A 19. században kezdett fejlődni a turizmus, és számos nyaraló épült a part mentén. A 20. században Balatonmáriafürdő népszerű üdülőhellyé vált, amelyet sokan a “Balaton gyöngyszemének” és a “nyugalom szigetének” neveznek.

Strandok

Balatonmáriafürdőn egy fizetős és hét szabadstrand várja a strandolni vágyókat. A fizetős strand a Gróf Széchényi Imre tér 9. alatt található, mintegy húszezer négyzetméteres zöldterülettel rendelkező, több mint kétezer fő befogadására alkalmas fürdő. A fürdőhöz kapcsolódó tómeder nem iszapos, hínármentes, és fokozatosan mélyülő. A strandépület mögött épített szabadtéri színpadon egész szezon alatt kulturális rendezvények kerülnek megrendezésre. A strand területén számos vendéglátóegység szolgálja ki az éhes és szomjas vendégeket. A strand 2017-ben négy csillagos minősítést kapott a Kék Hullám zászló strandminősítő rendszerben.

A szabadstrandok közül kiemelkedik a Kishegyi strand, amely egy csendes öbölben fekszik, és homokos parttal, játszótérrel, sportpályával és büfével várja a látogatókat. A Kilátói strand nevét onnan kapta, hogy közelében található egy kilátótorony, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra. A Központi szabadstrand a fizetős strand mellett helyezkedik el, és ingyenes parkolást, zuhanyzót, öltözőt és ivókutat kínál.

Horgászat

A Balaton déli partjának egyik legkiválóbb horgászhelyei várják a csónakos és partihorgászokat. A halak közül leggyakrabban foghatók keszegfélék, süllők, pontyok és harcsák. A horgászat engedélyhez kötött, amelyet a helyi horgászegyesületeknél lehet megváltani. A horgászoknak figyelembe kell venniük a Balatonra vonatkozó horgászati szabályokat, amelyek meghatározzák az idényt, az időtartamot, a napi fogási korlátot és az etetést.

Kerékpározás

Balatonmáriafürdőn áthalad az egész Balatont körbeölelő bringakörút, amely több mint 200 kilométer hosszú bicikliút. A kerékpárosok élvezhetik a balatoni táj szépségét, a friss levegőt és a változatos útvonalakat. A bringakörút mentén számos pihenőhely, kerékpárkölcsönző, szerviz és vendéglátóhely található. A kerékpárosoknak ajánlott a megfelelő felszerelést, a biztonsági előírásokat és a közlekedési szabályokat betartaniuk.

Koncertek, rendezvények

Balatonmáriafürdő egész évben különböző zenei és kulturális rendezvényekkel várja a vendégeit. A legnagyobb esemény a Balatonmáriafürdői Nyári Fesztivál, amely június és augusztus között zajlik, és színes programokat kínál minden korosztálynak. A fesztivál keretében fellépnek ismert zenekarok, énekesek, táncosok, színészek és humoristák. A fesztivál helyszínei között szerepel a strandépület mögötti szabadtéri színpad, a községháza időszaki kiállítóterme, a Művelődési Ház és a Balatonmáriafürdői Római Katolikus Templom.

Hajózás

Balatonmáriafürdő központi hajókikötőjéből könnyen megtervezhetik a látogatók a menetrend szerinti, vagy egyéni hajós kirándulásaikat. A hajókikötőben található egy információs iroda, ahol megvásárolhatók a hajójegyek, illetve tájékozódhatnak a hajózási lehetőségekről. A hajókikötőben működik egy hajóbolt is, ahol különböző hajós felszereléseket lehet beszerezni. A hajózás során csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a környező településekre.

Összefoglalás

Balatonmáriafürdő egy csodálatos üdülőhely, amely mindenki számára tartogat valami érdekeset. A strandok, a horgászat, a kerékpározás, a koncertek és a hajózás csak néhány példa arra, hogy mivel lehet eltölteni az időt ezen a nyugalom szigetén. Balatonmáriafürdő várja szeretettel azokat, akik pihenni, kikapcsolódni vagy szórakozni szeretnének a Balaton déli partján.

Nézd meg a Balatonmáriafürdő videót is! https://youtu.be/p5htCq9pK6g

 

Csobbanjunk! furdes.hu – a fürdőkereső

 


Balatoni legendák: Sió, az átok sújtotta tavi tündér

 

Ezt a balatoni regét, ami a balatonfüredi gyógyító forrásokról szól, először Fáy András örökítette meg 1836-ban.

Egyszer volt, hol nem volt, élt a Balatonnál egy tündér, Sió. Sió, persze egy csodaszép tündérlány volt, még a tündérek között is a legszebb, elcsavarta hát minden férfi fejét, akivel csak találkozott. A rajongás és a könnyű siker azonban sajnos túl elbizakodottá, önhitté és gőgössé tette, egyiküket sem volt képes szeretni, csupán játszott velük, jól szórakozott rajtuk, bánatukon. Senkivel nem tett kivételt, még a Bakony erdejében élő varázsló, Kamor fiával sem, sőt még ki is használta őt, egy napon kérte bizonyítsa be, hogy szereti, mégpedig azzal, hogy hoz neki hársfavirágvizet a Bakony legmeredekebb ormairól, hadd locsolgathassa vele szőke fürtjeit.

Kamor fia, mindent kockára téve, meg is szerezte, amit a tündér kért, de a tündérhez közeledve arra lett figyelmes, hogy egy másik fiút szédít, ennek hatására pedig annyira szomorú lett, hogy nyomban levetette magát a Tihanyi szikláról és szörnyet is halt. Gondolhatjátok, hogy az öreg varázsló egyből a bosszút forralta bánatában. Kitervelt egy tervet: öreg pásztor képében látogatta meg a mit sem sejtő tündért, azt mondta, ő hozta el a hársfavirágvizet, amit szerelmese küldött, mikor Sió kinyitotta az üvegcsét, nem egészen azt kapta, amire számított, ugyanis nem a nedű volt benne, hanem ennél sokkal rosszabb.

Amint felnyitotta Sió tündér az üvegcsét, kígyók lepték el csodaszép arcát, a varázsló átka így szólt: „hófehér nyakát ölelő aranyló tincseit addig vissza nem kaphatja, amíg az igaz, szívből jövő szerelem, melyet annyiszor kigúnyolt, fel nem oldozza.” Sok csalódás és viszontagság után végül egy ifjú szerelmespár, Helka és Kelén váltották meg őt visszataszító hajkoronájától egy aranyszőrű bárány gyapjával, békét kötnek, és a tündér örömében Füredre terelte vizeinek legjótékonyabb áramlatait is; abban a percben, azon a vidéken fakadtak föl a gyógyító források. Forrás: magyarorszagom.hu Csobbanjunk! furdes.hu – a fürdőkereső

Budapesti szabadtéri melegvizes és termálvizes fürdők

 

Budapest számos szabadtéri melegvizes medencés és termálvizes fürdővel büszkélkedhet, amelyek kiváló helyszínek a pihenésre, a kikapcsolódásra és a gyógyulásra. A fővárosban található fürdők közül kilencet mutatok be, amelyeket érdemes lehet felkeresni.

 • Széchenyi Gyógyfürdő: Ez Budapest legnagyobb és legismertebb termálfürdője, amely a Városligetben található. A fürdő 1913-ban épült eklektikus stílusban, és 18 medencét kínál a látogatóknak. A fürdőben gyógyvizes medencék, élménymedencék, szaunák és masszázsok is elérhetők. A gyógyvíz többféle betegségre jó hatással van.
 • Gellért Gyógyfürdő: Ez a fürdő a Gellért-hegy lábánál, a Duna partján fekszik. A fürdő 1918-ban nyílt meg, és szecessziós stílusban épült. A fürdőben 13 medence található, köztük egy hullámmedence és egy élménymedence. A fürdő híres a gyönyörű mozaikokról, üvegablakokról és szobrokról is.
 • Rudas Gyógyfürdő: Ez a fürdő a Gellért-hegy alatt, a Duna mellett helyezkedik el. A fürdő eredetileg egy törökfürdő volt, amelyet a 16. században építettek. A fürdőben egy kupolás termálfürdő, egy wellness részleg, egy panorámás tetőmedence és egy uszoda várja a vendégeket. A fürdőben külön napok vannak férfiaknak és nőknek.
 • Lukács Gyógyfürdő: Ez a fürdő a Margit-sziget közelében található. A fürdő történelme a 12. századra nyúlik vissza, amikor is lovagrendek építettek itt kórházat és fürdőt. A fürdőben négy termálfürdő medence, egy élménymedence, két úszómedence és egy szaunavilág áll rendelkezésre. A fürdő falán sok emléktábla olvasható azokról, akik meggyógyultak itt.
 • Római Fürdő: A Duna partján, a Római-parton található. A fürdő egy családbarát strandfürdő, amely 2017-ben újult meg. A fürdőben három termálfürdő medence, egy élménymedence, egy gyermekmedence, egy úszómedence és egy szaunavilág várja a vendégeket. A fürdő környezete zöld és árnyékos, és sok étterem és büfé is található a közelben.
 • Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő: Ez egy modern fürdő, amely 2017-ben nyílt meg Csillaghegyen. A fürdőben három termálfürdő medence, három élménymedence, három gyermekmedence, egy úszómedence és egy szaunavilág várja a látogatókat. A fürdő ősfás parkjában lehet sétálni és pihenni.
 • Paskál Gyógyfürdő: Ez egy új fürdő Zuglóban, amely 2016-ban nyílt meg. A fürdőben két termálfürdő medence, két élménymedence, két gyermekmedence, egy úszómedence és egy szaunavilág található. A fürdő mellett egy sportpark is működik, ahol lehet futni, teniszezni és kosárlabdázni.
 • Palatinus Strandfürdő: Ez a fürdő a Margit-szigeten található, és Budapest első strandfürdője volt. A fürdő 1919-ben nyílt meg, és ma 11 medencét kínál a vendégeknek. A fürdőben van hullámmedence, élménymedence, gyermekmedence, csúszdapark és geotermikus szauna is. A fürdő környezete parkosított és árnyékos.
 • Dagály Fürdő: Ez a fürdő a Duna partján, az Árpád híd közelében helyezkedik el. A fürdő 1948-ban nyílt meg, és 2017-ben újult meg. A fürdőben 10 medence található, köztük termálfürdő medencék, élménymedencék, gyermekmedencék és sportmedencék. A fürdő mellett van egy uszoda is, ahol versenyeket is rendeznek.

 

Azösszes megdelelő fürdőt itt listázhatjuk.

 

Csobbanjunk! furdes.hu – a fürdőkereső

 

Termálfürdők használatához tippek és trükkök

 

 

 • Válasszon olyan termálfürdőt, amely megfelel az igényeinek és az egészségi állapotának. A termálfürdők különböző gyógyhatásokkal rendelkeznek, például ízületi, reumatikus, bőr- vagy
 • légzőszervi problémákra. Ha bizonytalan, hogy melyik fürdő a legjobb Önnek, akkor kérjen tanácsot orvosától vagy a fürdő személyzetétől.
 • Tartsa be a fürdésre vonatkozó szabályokat és ajánlásokat. A termálfürdőkben általában van egy maximális fürdési idő, amelyet nem szabad túllépni, mert a magas hőmérséklet és a gyógyvíz összetevői megterhelhetik a szervezetet. Általában 15-20 perc a javasolt fürdési idő egy medencében, majd legalább 10 perc pihenés. A fürdés közben igyon elegendő folyadékot, hogy megelőzze a kiszáradást és az ásványi anyagok vesztését.
 • Viseljen megfelelő fürdőruhát és kiegészítőket. A termálfürdőkben általában kötelező a fürdőruha viselése, de néhány helyen engedélyezik a meztelen fürdést is. Ha nem biztos benne, hogy milyen a fürdő dresszkódja, akkor érdeklődjön előre vagy nézze meg a fürdő honlapját. A fürdéshez hasznos lehet egy törölköző, egy sapka vagy fülvédő (ha hideg van vagy fülgyulladásra hajlamos), egy papucs (a csúszásmentes járás érdekében), és egy naptej (ha napos időben megy).
 • Élvezze a fürdés mellett a fürdő egyéb szolgáltatásait is. A termálfürdők gyakran kínálnak különböző wellness és szépségápolási lehetőségeket is, mint például masszázs, szauna, gőzkabin, aromaterápia, pakolások, peelingek stb. Ezek segíthetnek a relaxálásban, a stresszoldásban, az immunrendszer erősítésében és a bőr ápolásában. Ha érdekli ezek valamelyike, akkor foglaljon időpontot előre vagy érkezzen korán, hogy biztosan legyen helye.
 • A szaunába való belépés előtt a papucsot le kell venni, és mezítláb kell bemenni. A papucs viselése nem ajánlott, mert a szaunában magas a hőmérséklet és a páratartalom, ami miatt a lábak izzadni kezdenek. A papucsok viselése az izzadság elpárologtatását akadályozza, és a lábak nedvesek maradnak. Ez a nedvesség pedig a papucsokban maradva baktériumok és gombák szaporodásához vezethet. A szaunázás előtt és után is fontos a lábak alapos tisztítása.
 • Magyarországon a gyógyvizes medencék használata 14 év alatt nem javasolt, kivéve, ha ezt a szakorvos kifejezetten javasolja. A termálvizek magas ásványianyag tartalma még a felnőtt szervezetet is megviseli bizonyos idő után, és másképp hat a gyermekek szervezetére. A gyerekek szervezete sok tekintetben másképp működik, és az ásványi anyagok felszívódása is eltérő lehet. A gyógyvizekben található ásványi anyagok mennyiségétől és fajtájától függ a hatásuk. A gyógyvízben eltöltött idő növelése nem ajánlott, mert ez általában a panaszok fokozódásához vagy rosszullét kialakulásához vezet.
 • Érezze jól magát és élvezze a termálvíz jótékony hatásait! A termálfürdőzés nemcsak az egészségnek, hanem a hangulatnak is jót tesz. A termálvíz ellazítja az izmokat, csillapítja a fájdalmat, javítja a vérkeringést és a anyagcserét, tisztítja a bőrt és méregteleníti a szervezetet. A fürdés közben beszélgessen barátaival vagy családjával, olvasson egy jó könyvet vagy hallgasson zenét. Legyen nyitott az új élményekre és ismerkedjen meg más fürdőzőkkel is. A termálfürdőzés egy remek alkalom arra, hogy feltöltse testét és lelkét! 😊

 

Termálfürdők listájához és további hasznos tudnivalókhoz kattintson erre a mondatra!

 

Csobbanjunk! furdes.hu – a fürdőkereső

 

A furdes.hu most frissített térképes fürdőkeresője

Sokak számára egy jó fürdőhely kiválasztása nem csak az úti célt, hanem az élményt is meghatározza. Milyen lehetőségek vannak a fürdésre, medencék, szaunák vagy éppen gyógyvizek? Hogyan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb helyet? Az interneten böngészve rengeteg információ között elveszhetünk, és nehéz döntést hozni. Szerencsére a furdes.hu most frissített térképes fürdőkeresője segít ebben a kihívásban.

A https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1kQR9bkSGuspooI-CaNs8azg6dHt332k oldalon található furdes.hu térképes fürdőkeresője egy rendkívül hasznos eszköz a fürdőkedvelők számára. Ez a térkép számos információt és funkciót kínál, hogy segítse a fürdőhelyek kiválasztását és tervezését.

Az oldal használata rendkívül egyszerű. Az alapértelmezett nézetben egy térképet láthatunk, ahol színes ikonok jelzik a különböző fürdőket. Az ikonok könnyen azonosíthatók, és azonnal látható, hogy milyen típusú fürdőről van szó. A térképet nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük, hogy részletesebben megnézhessük az egyes fürdők elhelyezkedését.

Az oldal rendelkezik egy keresőmezővel is, ahol konkrét fürdőhelyeket vagy helyeket kereshetünk meg. Így könnyen megtalálhatjuk például a városunkban vagy egy adott régióban elérhető fürdőket. A találatok gyorsan megjelennek a térképen, és kattintással további információkat olvashatunk az adott fürdőről.

Az egyik legnagyobb előnye ennek a térképes fürdőkeresőnek az az átfogó információ, amit minden fürdőhelyről megkaphatunk. Az oldal részletes leírásokat, képeket és értékeléseket is tartalmaz minden fürdőről. Így könnyedén megtudhatjuk, hogy milyen típusú medencék és szaunák állnak rendelkezésre, milyen gyógyvizek találhatók, és milyen egyéb szolgáltatásokat kínál a fürdőhely. Emellett a felhasználói értékelések segítenek abban is, hogy megtudjuk, mások hogyan értékelik a fürdőt.

Az oldalon a fürdőhelyek elérhetőségei is megtalálhatók, így könnyedén tervezhetjük a látogatást, és eldönthetjük, melyik fürdőt érdemes kipróbálni.

Összességében a furdes.hu térképes fürdőkeresője egy kiváló eszköz a fürdőhelyek felfedezéséhez és kiválasztásához. A részletes információk, és a könnyű navigáció segítségével könnyedén megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb fürdőt, és élvezhetjük a tökéletes fürdőzési élményt. Ne habozzunk kipróbálni ezt az eszközt, ha fürdőzésre vágyunk, és fedezzük fel a legjobb helyeket Magyarországon!

 

 

Csobbanjunk! furdes.hu – a fürdőkereső